Kilimanjaro beklimmen de 5 beste routes
Wat zijn de 5 beste routes om de Kilimanjaro te beklimmen? Dat zijn de mooiste route (Lemosho), de populairste route (Machame), de kortste route (Marangu) en de rustigste route (Rongai) en de langste route (Northern Circuit).
Het antwoord op de vraag “wat is de beste route om de Kilimanjaro te beklimmen hangt overigens af van je persoonlijke wensen. Elke route verschilt in zijn specifieke aantrekkingskracht, van mooie uitzichten tot moeilijkheidsgraad en vooral acclimatisatie mogelijkheden. Als je overweegt om de Kilimanjaro te beklimmen vind je hier uitgebreide informatie over de routes.
Kilimanjaro beklimmen hoeveel dagen.
Hoeveel dagen heb je nodig om de Kilimanjaro te beklimmen? Iemand met een gemiddeld conditie heeft 5 a 9 dagen om de top, Uhuru Peak, van de Kilimanjaro te beklimmen. Als je meer dagen op de Kilimanjaro doorbrengt wordt je beklimming veiliger en leuker omdat je meer kunt genieten van de fraaie uitzichten. Ga echter niet te lang want dan gaat vermoeidheid een rol spelen. De aanbevolen hoeveelheid dagen om de Kilimanjaro te beklimmen ligt tussen 7 en 9 dagen. Zo kan je lichaam het beste acclimatiseren, verklein je je kansen op hoogteziekte en vergroot je je kansen om de top van de Kilimanjaro te halen.
Kilimanjaro beklimmen hoogte
De hoogte van de Kilimanjaro is 5.895 meter. Echter de Kilimanjaro ligt ongeveer 800 m boven zeeniveau. De meeste Kilimanjaro routes beginnen zelfs nog hoger. De echte hoogte om de Kilimanjaro te beklimmen ligt rond de 5.100 meter. Je moet op de meeste routes dus ongeveer 5.100 hoogtemeter afleggen voor je op de Uhuru Peak staat.
Kilimanjaro beklimmen hoogteziekte
Wat betekent hoogteziekte op je Kilimanjaro beklimming ? Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof in je bloed bij hoogtes boven de 2.500 meter. Vaak komt dit doordat je te snel (meer dan 300 meter per dag) stijgt. Je krijgt dan last van hoofdpijn en vermoeidheid, je raakt buiten adem, je kunt roze slijm ophoesten en je kunt je misselijk en duizelig voelen. Ook verwardheid komt voor. Het is niet helemaal duidelijk waarom de ene persoon wel last krijgt van hoogteziekte en de andere niet. Leeftijd en conditie schijnen geen aanwijsbare invloed te hebben.
Als je last krijgt van hoogteziekte krijg je van je gids zuurstof toegediend en dien je af te dalen. Vaak is 300 meter afdalen al voldoende en voel je je al snel weer beter. Dit is een belangrijke reden waarom je bij Sundowner ook bij 1 en 2 personen altijd door een gediplomeerde gids en een assistent gids wordt begeleid. De persoon met hoogteziekte kan dan (tijdelijk) afdalen en de andere persoon kan verder. Op je beklimming van de Kilimanjaro wordt je zuurstof gehalte meerdere malen gemeten en bijgehouden.
Hoe voorkom je dat je hoogteziekte krijgt ? Je voorkomt hoogteziekte zoveel mogelijk door langzaam te stijgen en door overdag hoog te wandelen en laag te slapen. Niet alle Kilimanjaro routes bieden deze mogelijkheden. Daarom verschillende kansen om de top van de Kilimanjaro te halen per route.
Kilimanjaro beklimmen dag acclimatiseren inbegrepen
Wist je dat maar 65% van de mensen die de Kilimanjaro beklimmen ook echt de top halen? De grootste boosdoener is hoogteziekte. Omdat wij ervan uitgaan dat je graag de top wilt halen, hebben wij op al onze Kilimanjaro beklimmingen 1 dag acclimatiseren opgenomen. Hierdoor stijgt de kans dat je de top haalt aanzienlijk. Om je kans om de top van de Kilimanjaro te halen verder te vergroten kun je op de Lemosho, Machame en Rongai nog een 2e dag acclimatiseren opnemen.
Kilimanjaro beklimmen beste tijd
Wat is de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen? De beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen is van eind december tot en met begin maart en van half juni tot en met eind oktober. Bij het kiezen van de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen moet je rekening houden met factoren als: het weer, de temperatuur, het uitzicht, de drukte, de moeilijkheidsgraad en de veiligheid. De Kilimanjaro ligt in een equatoriale klimaatzone met regenseizoenen en droge seizoenen.
Welke periode je ook kiest, hoger op de berg is het weer altijd wisselvallig en onvoorspelbaar. Houdt dus altijd rekening met warmte, kou, droogte en regen. Lees meer over de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen.
Kilimanjaro beklimmen drukte op de routes
Wat zijn de drukte routes bij het beklimmen van de Kilimanjaro”. In het droge seizoen (eind december t/m begin maart en half juni t/m begin oktober ) zijn sommige Kilimanjaro routes veel drukker dan andere. Veel lokale touroperators bieden vaak alleen die drukkere routes aan met als gevolg overvolle paden en campsites. De Marangu route is met 50% van alle Kilimanjaro beklimmers de drukste route. Een goede tweede is de Machame route met ca. 30% van alle klimmers.
Wil je een rustigere route om de Kilimanjaro te beklimmen, kies dan voor de Rongai of Northern Circuit route.
De bergwoestijn zone (4.200m-5.000) is woestijnachtig. Hier liggen de temperaturen gemiddeld rond het vriespunt op 5.000m, maar overdag, als de zon schijnt, is het nog behoorlijk warm en comfortabel.
Kilimanjaro beklimmen prijzen
Wat zijn de prijzen om de Kilimanjaro te beklimmen? De prijzen om de Kilimanjaro te beklimmen hangen af van de route en het aantal dagen dat je over je beklimming wilt doen. Op al onze Kilimanjaro beklimmingen zijn een nacht in een hotel voor en na je beklimming inbegrepen. Ook is een dag acclimatiseren inbegrepen.
- Marangu 8 dagen vanaf 2.455,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
- Machame 9 dagen vanaf 2.870,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
- Lemosho 9 dagen vanaf 2.960,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
- Rongai 9 dagen vanaf 2.990,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
- Northern Circuit 11 dagen vanaf 3.895,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
Kilimanjaro beklimmen voorbereiding
Hoe bereid je je het beste voor om de Kilimanjaro te beklimmen? Om de Kilimanjaro te beklimmen is een goede voorbereiding van belang. Naast een goede conditie zijn goede materialen van doorslaggevend belang. Na boeking van je reis, krijg je van ons een training schema en uitgebreide informatie om je goed voor te bereiden. Het grootste deel van je beklimming gaat over redelijke tot goede paden die goed te doen zijn. Alleen de laatste 1.200 meter naar de top zijn de paden minder goed en wordt het echt steil. Hier spelen ook de donkere nacht en de ijzige kou een belangrijke rol. Iedereen die over een redelijke tot goede conditie beschikt zou met wat training en een goede “mindset” de top van de Kilimanjaro succesvol moet kunnen halen.
Je top poging begint om 23.30 uur. In het donker ga je met koplamp op de ijzige kou in voor een 6 a 8 uur durende klim naar de top. Dit is het zwaarste gedeelte van je beklimming. Naast conditie en een goede voorbereiding is wilskracht van doorslaggevend belang (maar wat is de beloning mooi …).
Beklimmen Kilimanjaro medicijnen
Als je medische aandoeningen hebt, raadpleeg dan je arts voordat je aan de klim begint. En zorg ervoor dat je de medicijnen die je nodig hebt meeneemt. Hoewel je gidsen zullen worden uitgerust met standaard medische kits die zijn ontworpen om alle veelvoorkomende noodsituaties aan te kunnen, moet je zorgen voor speciale medische vereisten, zoals insuline of anti-allergenen. Neem verder diamox tegen hoogteziekte mee.
Kilimanjaro beklimmen eten en drinken
Hoewel alle maaltijden en drankjes worden verstrekt tijdens de trektocht, is het geen slecht idee om een redelijke hoeveelheid snacks en energierepen naar keuze te hebben.