Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro beklimmen is voor veel mensen de ultieme uitdaging. De 5.895 meter hoge Kilimanjaro is niet alleen de hoogste berg van Afrika maar ook de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Jaarlijks beklimmen ruim 50.000 mensen de Kilimanjaro. Om de Kilimanjaro te beklimmen hebben wij de 5 beste routes samengesteld. Op al onze routes is een dag acclimatiseren inbegrepen. Hierdoor heb je minder kans op hoogteziekte en dus de grootste kans om de top van de Kilimanjaro te halen.

Volgende stappen

Kilimanjaro beklimmen de 5 beste routes

Wat zijn de 5 beste routes om de Kilimanjaro te beklimmen?  Dat zijn de mooiste route (Lemosho), de populairste route (Machame), de kortste route (Marangu) en de rustigste route (Rongai) en de langste route (Northern Circuit).

Het antwoord op de vraag “wat is de beste route om de Kilimanjaro te beklimmen hangt overigens af van je persoonlijke wensen. Elke route verschilt in zijn specifieke aantrekkingskracht, van mooie uitzichten tot moeilijkheidsgraad en vooral acclimatisatie mogelijkheden. Als je overweegt om de Kilimanjaro te beklimmen vind je hier uitgebreide informatie over de routes.

Lemosho route

Na een rit van 4 uur van Moshi naar Londorossi Gate bevind je op de westelijke helling van de Kilimanjaro. Vanaf daar wordt je naar het beroemde Shira plateau gebracht. Hier begin je aan je avontuur door alle klimaatzones,  van bergweiden tot eeuwig ijs. De klim is soepel en geleidelijk, met het hoogste slagingspercentage van alle routes op de Kilimanjaro.
Zwaarte: veel stijgen en dalen
Toppoging: 95% kans
Hoogteziekte: kleinere kans
Verblijf: North Face tent
Aantal dagen: 9 dagen (7-daagse trekking)

Bekijk reisroute

Machame route

De op één na populairste optie onder de klimmers is de Machame-route, ook wel bekend als “de Whiskyroute”. Deze route biedt een grote verscheidenheid aan uitzichten, landschappen en ervaringen. Vanaf Machame Gate loopt het wandelpad door het regenwoud, daarna loop je door alle klimaatzones en eindig je met de Arctische woestijn in het topgebied.
Zwaarte: veel stijgen en dalen
Toppoging: 93% kans
Hoogteziekte: kleinere kans
Verblijf: North face tent
Aantal dagen: 9 dagen (7-daagse trekking)

Bekijk reisroute

Northern Circuit route

De langste en nieuwste route op de Kilimanjaro, Northern Circuit, staat bekend om zijn uitstekende acclimatisatie en adembenemende uitzichten op de noordelijke hellingen van de Kilimanjaro. Er is ook een 10-daagse uitgebreide versie met krater kamperen beschikbaar voor een ongelooflijk avontuur in de wildernis op de hoogste vulkaan van Afrika.
Zwaarte: geleidelijke stijging en daling
Toppoging: 81% kans
Hoogteziekte: kleinere kans
Verblijf: North Face tent
Aantal dagen: 11 dagen (9-daagse trekking)

Bekijk reisroute

Kilimanjaro beklimmen hoeveel dagen.

Hoeveel dagen heb je nodig om de Kilimanjaro te beklimmen? Iemand met een gemiddeld conditie heeft 5 a 9 dagen om de top, Uhuru Peak, van de Kilimanjaro te beklimmen. Als je meer dagen op de Kilimanjaro doorbrengt wordt je beklimming veiliger en leuker omdat je meer kunt genieten van de fraaie uitzichten. Ga echter niet te lang want dan gaat vermoeidheid een rol spelen. De aanbevolen hoeveelheid dagen om de Kilimanjaro te beklimmen ligt tussen 7 en 9 dagen. Zo kan je lichaam het beste acclimatiseren, verklein je je kansen op hoogteziekte en vergroot je je kansen om de top van de Kilimanjaro te halen.

Kilimanjaro beklimmen tips

Het beklimmen van de Kilimanjaro is een geweldig avontuur. Een echte “bucketlist” reis. Hieronder de 5 beste tips om de top te halen.:

  • Goede voorbereiding & uitrusting.
  • Passie & vastberadenheid.
  • Vertrouwen (geloof in jezelf).
  • Standvastigheid & uithoudingsvermogen.
  • Gekwalificeerde gidsen & dragers.
Kilimanjaro beklimmen - Nanda & Jille Tabak

Kilimanjaro beklimmen hoogte

De hoogte van de Kilimanjaro is 5.895 meter. Echter de Kilimanjaro ligt ongeveer 800 m boven zeeniveau. De meeste Kilimanjaro routes beginnen zelfs nog hoger. De echte hoogte om de Kilimanjaro te beklimmen ligt rond de 5.100 meter. Je moet op de meeste routes dus ongeveer 5.100 hoogtemeter afleggen voor je op de Uhuru Peak staat.

Koffie tour, Mount Meru, Arusha National Park

Kilimanjaro beklimmen gevaarlijk

Is de Kilimanjaro beklimmen gevaarlijk ? De Kilimanjaro beklimmen is een zware tocht die je niet moet onderschatten. Echter het is geen technische beklimming met touwen en crampons. Als je je goed voorbereidt, de voor jou juiste route kiest inclusief een dag acclimatiseren en tijdens de klim luistert naar de signalen van je lichaam, dan is de Kilimanjaro beklimmen niet gevaarlijk. Jaarlijks beklimmen ca. 30.000 mensen de Kilimanjaro waarvan er tussen de 5 a 10 overlijden. De meeste mensen overlijden aan hoogteziekte (doorklimmen als je symptomen van hoogte ziekte hebt) of aan een hartaanval.

Kilimanjaro beklimmen hoogteziekte

Wat betekent hoogteziekte op je Kilimanjaro beklimming ? Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof in je bloed bij hoogtes boven de 2.500 meter. Vaak komt dit doordat je te snel (meer dan 300 meter per dag) stijgt. Je krijgt dan last van hoofdpijn en vermoeidheid, je raakt buiten adem, je kunt roze slijm ophoesten en je kunt je misselijk en duizelig voelen. Ook verwardheid komt voor. Het is niet helemaal duidelijk waarom de ene persoon wel last krijgt van hoogteziekte en de andere niet. Leeftijd en conditie schijnen geen aanwijsbare invloed te hebben.

Als je last krijgt van hoogteziekte krijg je van je gids zuurstof toegediend en dien je af te dalen. Vaak is 300 meter afdalen al voldoende en voel je je al snel weer beter. Dit is een belangrijke reden waarom je bij Sundowner ook bij 1 en 2 personen altijd door een gediplomeerde gids en een assistent gids wordt begeleid. De persoon met hoogteziekte kan dan (tijdelijk) afdalen en de andere persoon kan verder. Op je beklimming van de Kilimanjaro wordt je zuurstof gehalte meerdere malen gemeten en bijgehouden.

Hoe voorkom je dat je hoogteziekte krijgt ? Je voorkomt hoogteziekte zoveel mogelijk door langzaam te stijgen en door overdag hoog te wandelen en laag te slapen. Niet alle Kilimanjaro routes bieden deze mogelijkheden. Daarom verschillende kansen om de top van de Kilimanjaro te halen per route.

Kilimanjaro hoogteziekte voorkomen

  • Acclimatiseren (acclimatisatie wandelingen serieus nemen).
  • Veel te drinken (2 liter of meer per dag).
  • Naar je gids luisteren.
  • Langzaam lopen, zodat je niet buiten adem raakt.
  • Geen alcohol en/of slaapmiddelen te nemen.
  • Voldoende pauzes nemen om op krachten te komen.
  • Diamox pillen meenemen.
Kilimanjaro Expeditie Camps

Kilimanjaro beklimmen dag acclimatiseren inbegrepen

Wist je dat maar 65% van de mensen die de Kilimanjaro beklimmen ook echt de top halen? De grootste boosdoener is hoogteziekte. Omdat wij ervan uitgaan dat je graag de top wilt halen, hebben wij op al onze Kilimanjaro beklimmingen 1 dag acclimatiseren opgenomen. Hierdoor stijgt de kans dat je de top haalt aanzienlijk. Om je kans om de top van de Kilimanjaro te halen verder te vergroten kun je op de Lemosho, Machame en Rongai nog een 2e dag acclimatiseren opnemen.

Kilimanjaro beklimmen beste tijd

Wat is de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen? De beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen is van eind december tot en met begin maart en van half juni tot en met eind oktober. Bij het kiezen van de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen moet je rekening houden met factoren als: het weer, de temperatuur, het uitzicht, de drukte, de moeilijkheidsgraad en de veiligheid. De Kilimanjaro ligt in een equatoriale klimaatzone met regenseizoenen en droge seizoenen.

Welke periode je ook kiest, hoger op de berg is het weer altijd wisselvallig en onvoorspelbaar. Houdt dus altijd rekening met warmte, kou, droogte en regen. Lees meer over de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen.

Klimaat J F M A M J J A S O N D
● Seizoenen D D D R R D D D D D R D
● Kans op neerslag ** ** *** **** **** * * * * ** **** **
● Kans op mist *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
● Temperatuur warm warm gem. gem. gem. koud koud koud gem. gem. gem. gem.
● Kans op vorst **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** ****
● Kans op bewolking * * ** *** *** ** * * * ** ** **
● Drukte *** *** ** * * **** **** *** *** ** * ***
* Weinig kans ** Gemiddeld *** Veel kans **** Zeer hoge kans  D = droge tijd  R= regentijd

Kilimanjaro beklimmen drukte op de routes

Wat zijn de drukte routes bij het beklimmen van de Kilimanjaro”. In het droge seizoen (eind december t/m begin maart en half juni t/m begin oktober ) zijn sommige Kilimanjaro routes veel drukker dan andere. Veel lokale touroperators bieden vaak alleen die drukkere routes aan met als gevolg overvolle paden en campsites. De Marangu route is met 50% van alle Kilimanjaro beklimmers de drukste route. Een goede tweede is de Machame route met ca. 30% van alle klimmers.

Wil je een rustigere route om de Kilimanjaro te beklimmen, kies dan voor de Rongai of Northern Circuit route.

Kilimanjaro beklimmen bij volle maan

Wat is er leuker dan in het schijnsel van de volle maan de top van de Kilimanjaro te beklimmen. Hieronder hebben we de data om de Kilimanjaro te beklimmen bij volle maan in 2024 vermeld.

Volle maan
J F M A M J J A S O N D
● 2024 17 16 18 16 15 14 13 11 10 9 8 7

Kilimanjaro beklimmen klimaat zones

De top van de Kilimanjaro ligt in de Arctische zone (boven 5.000 m) en de gemiddelde temperatuur ligt rond de -6 °C. Houd er echter rekening mee dat alle pogingen om de top te bereiken meestal om middernacht beginnen om de Uhuru Peak bij zonsopgang te bereiken. Je gaat ’s nachts wandelen als de temperatuur daalt tot – 25°C. Bij harde windstoten kan de temperatuur onder de -40 °C liggen.

Het is echter absoluut de moeite waard om de kou te doorstaan, want op de top zie je één van de mooiste uitzichten die je ooit hebt gezien in het licht van de opkomende zon.

Mt Kilimanjaro beklimmen via Marangu route

De bergwoestijn zone (4.200m-5.000) is woestijnachtig. Hier liggen de temperaturen gemiddeld rond het vriespunt op 5.000m, maar overdag, als de zon schijnt, is het nog behoorlijk warm en comfortabel.

klimaatzones

De heide zone (3.000 m-4.200 m) is een droog gebied. Hoe hoger je klimt hoe schaarser de vegetatie, met een een gemiddelde temperatuur van 5-10 °C (15-20 °C overdag) op 3.600 m.

De regenwoudzone (800m-3.000m) is warm en vochtig. Deze zone is dicht begroeid met groene vegetatie, heeft een gemiddelde temperatuur van 12-15 °C (20-25 °C overdag) op 2.900 m.

Kilimanjaro beklimmen prijzen

Wat zijn de prijzen om de Kilimanjaro te beklimmen? De prijzen om de Kilimanjaro te beklimmen hangen af van de route en het aantal dagen dat je over je beklimming wilt doen. Op al onze Kilimanjaro beklimmingen zijn een nacht in een hotel voor en na je beklimming inbegrepen. Ook is een dag acclimatiseren inbegrepen.

  • Marangu 8 dagen vanaf 2.455,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
  • Machame 9 dagen vanaf 2.870,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
  • Lemosho 9 dagen vanaf 2.960,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
  • Rongai 9 dagen vanaf 2.990,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.
  • Northern Circuit 11 dagen vanaf 3.895,- per persoon bij samen reizende personen exclusief vlucht.

Beklimmen Kilimanjaro kosten inbegrepen

  • Aangesloten bij het Kilimanjaro Porters Assistance Project (KRAP) voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden van de dragers.
  • Alle gidsen, assistent-gidsen, dragers en koks zijn in vaste dienst en daardoor zeer ervaren.
  • Zij volgen continu opleidingen en een assistent-gids mag zich pas na 2 jaar gids noemen.
  • Voor noodgevallen zijn er satelliettelefoons, brancards en je bent lid van de Flying Doctors.
  • Vooraf ontvangt je van ons een trainingsschema en uitgebreide informatie om je optimaal voor te bereiden.
  • Dagelijks wordt meerdere malen het zuurstofgehalte in je bloed gemeten om voortekenen van hoogteziekte te herkennen.
  • Per 2 klimmers heb je 1 gids, 1 assistent-gids, 1 kok en 4 a 6 dragers.
  • Expeditie tenten( North Face VE 25), matrassen en andere materialen zijn in perfecte conditie.
  • Bij een premium beklimming wordt lunch in een tent geserveerd. Om beschut tegen kou, regen & wind op krachten ten komen.
  • Maaltijden worden vers bereid en zijn warm, voedzaam en wisselen dagelijks (met heerlijke snacks tussendoor …).
  • Van slaapzakken tot jassen, alles kun je via onze huren tegen een aantrekkelijke prijs.

Premium of standaard kwaliteit

Wil je op je beklimming meer comfort en meer kwaliteit? Kies dan voor een premium beklimming. Vind je comfort minder belangrijk en heb je liever een lagere prijs? Kies dan voor een Standaard beklimming.

De verschillen tussen een Premium en Standaard beklimming van de Kilimanjaro hebben we hieronder voor je neergezet. Vanuit gaande dat je een route kiest met verblijf in expeditie tenten.

Standaard
Premium
● Transfer
Op gedeelde basis Op privé basis
● Hotel in Moshi
Comfortabel hotel met zwembad Luxe hotel met spa
● Tenten
North Face VE 25 Inlooptent (North Face kwaliteit)
● Tent uitrusting
Slaapmat Campingbedje, slaapmat & -zak (-29°C)
● Draagbaar toilet
Inclusief Optioneel ($ 250)
● Maaltijden & warme dranken
Inbegrepen Meer keuze & betere kwaliteit
● Flessen water voor de klim
Exclusief Inclusief
● Medische kits
Inclusief Inclusief
● Zuurstofcilinder en oximeter
Inclusief Inclusief
● Diamox bij hoogteziekte Inclusief Inclusief
● Evacuatie noodsituatie
Per helikopter of brancard Per helikopter of brancard
● Gps of satelliet telefoon Gps volgdienst Satelliet telefoon
  Vanaf € 2.045 (excl. vlucht) Vanaf € 4.125 (excl. vlucht)

Beklimmen Kilimanjaro fooien

Wat geef je aan fooi op de Kilimanjaro beklimming? Het is min of meer een verplichting om fooi te geven na je beklimming van de Kilimanjaro.  Je gidsen, dragers en kok werken hard om jouw Kilimanjaro beklimming succesvol en een unieke ervaring te maken. Met de fooien die ze na de beklimming krijgen, steunen ze hun families die ze wekenlang niet zien. Als je het kunt veroorloven, raden we je aan meer te betalen dan het standaardtarief van ca. $ 350,- USD per klimmer. De fooi wordt verdeeld over de gidsen, assistent-gidsen, dragers en kok.

Lava Tower, Kilimanjaro beklimmen via

Kilimanjaro beklimmen voorbereiding

Hoe bereid je je het beste voor om de Kilimanjaro te beklimmen? Om de Kilimanjaro te beklimmen is een goede voorbereiding van belang. Naast een goede conditie zijn goede materialen van doorslaggevend belang. Na boeking van je reis, krijg je van ons een training schema en uitgebreide informatie om je goed voor te bereiden. Het grootste deel van je beklimming gaat over redelijke tot goede paden die goed te doen zijn. Alleen de laatste 1.200 meter naar de top zijn de paden minder goed en wordt het echt steil. Hier spelen ook de donkere nacht en de ijzige kou een belangrijke rol. Iedereen die over een redelijke tot goede conditie beschikt zou met wat training en een goede “mindset” de top van de Kilimanjaro succesvol moet kunnen halen.

Uhuru Peak Beste tijd voor de Kilimanjaro

Beklimmen Kilimanjaro uitrusting

Naast je conditie spelen op je beklimming van de Kilimanjaro ook de wisselende temperaturen, de brandende zon, de sterke wind, de soms striemende regen en soms zelfs sneeuw een belangrijke rol bij het halen van de top. Onder andere ademende waterdichte kleding, goed ingelopen schoeisel en warme slaapzakken zijn daarom net zo belangrijk als het hebben van een goede conditie.

Sundowner inpaklijst Kilimanjaro beklimmen.pdf

Je top poging begint om 23.30 uur. In het donker ga je met koplamp op de ijzige kou in voor een 6 a 8 uur durende klim naar de top. Dit is het zwaarste gedeelte van je beklimming. Naast conditie en een goede voorbereiding is wilskracht van doorslaggevend belang (maar wat is de beloning mooi …).

Beklimmen Kilimanjaro medicijnen

Als je medische aandoeningen hebt, raadpleeg dan je arts voordat je aan de klim begint. En zorg ervoor dat je de medicijnen die je nodig hebt meeneemt. Hoewel je gidsen zullen worden uitgerust met standaard medische kits die zijn ontworpen om alle veelvoorkomende noodsituaties aan te kunnen, moet je zorgen voor speciale medische vereisten, zoals insuline of anti-allergenen. Neem verder diamox tegen hoogteziekte mee.

Kilimanjaro beklimmen eten en drinken

Hoewel alle maaltijden en drankjes worden verstrekt tijdens de trektocht, is het geen slecht idee om een ​​redelijke hoeveelheid snacks en energierepen naar keuze te hebben.

Beklimmen Kilimanjaro overnachten

Hoe overnacht je op je Kilimanjaro beklimming? Op alle Kilimanjaro routes, behalve Marangu, overnacht je in een koepeltent. Deze tenten worden gedragen en voor je opgezet door je team begeleiders. De tent, een stevige North Face-V25 tent, gemaakt voor de Himalaya, is standaard voor twee personen en er is genoeg ruimte voor je plunjezak met al je spullen. Deze North Face tenten zijn gemaakt om harde wind, zware regen en sneeuw te weerstaan, waardoor ze ideaal zijn voor de verschillende klimaatzones op de Kilimanjaro. Op de Marangu route slaap je in A-vormige houten hutten of in een stenen slaapzaal in Kibo Camp.

Standaard expeditie tent

Deze tent is goed geïsoleerd, sterk en de beste keuze voor Kilimanjaro klim. Elke North Face VE-25-tent biedt comfortabel plaats aan 2 wandelaars. Inclusief een slaapmatras. Optioneel kun je een slaapzak, draagbare toilet & douche huren.
Type: North Face VE 25
Aantal: max 2 personen

Bekijk accommodatie

Superieur inlooptent

Deze speciale tenten zijn net zo sterk als de North Face tenten, maar zijn zelfs ruim genoeg om naar binnen te lopen. Inclusief campingbedje en draagbaar toilet. Maar ook een satelliet telefoon voor contact met familie & vrienden
Type: Inlooptent
Aantal: max 2 personen

Bekijk accommodatie

Berghut

De berghutten op de Kilimanjaro waar je overnacht tijdens de wandelroute Marangu om de top te bereiken. Je overnacht in verschillende kampen in een berghut. Overwegend slaap je in een 6-8 pers. hut met stapelbedden & dunne matrasjes.
Type: A-vormige hut
Aantal: max 8 personen

Bekijk accommodatie

Meer weten over de Kilimanjaro ?

Bekijk onze antwoorden op de meest gestelde vragen over Tanzania & de Kilimanjaro beklimmen. Vind hier o.a. praktische informatie over vluchten, kledingadvies & visum. Daarnaast vind je ook richtlijnen voor een trainingsprogramma om je kans te vergroten om de top te bereiken.