Home > Bestemming > Poolgebieden >
Home > Bestemming > Poolgebieden >
Ontdek Antarctica reizen
Antarctica, het op vier na grootste continent ter wereld, beslaat een gebied van ruim 14 miljoen km² waarvan het grootste gedeelte is bedekt met een gemiddeld 2 km dikke ijskap. De enorme hoeveelheden sneeuw en ijs waar de ijskap uit bestaat is gevormd in een miljoenen jaren durend proces. Het is niet alleen het koudste en winderigste maar ook het droogste continent ter wereld. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is zo gering dat het op andere plekken in de wereld tot een woestijnachtig klimaat zou leiden. Door de kou regent het op Antarctica nooit maar valt de weinige neerslag in de vorm van sneeuw. Het grootste deel van het jaar ligt het continent verscholen in de duisternis. Een bevroren wereld in de greep van de laagste temperaturen op aarde.
Volgende stap
Het Antarctisch Schiereiland wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste gebieden ter wereld. Spectaculaire berglandschappen met besneeuwde pieken, massieve gletsjers, weidse open luchten, enorme ijsbergen zo hoog als een flatgebouw en de grootste variëteit aan Wildlife in heel Antarctica. In de korte Antarctische zomer als er grote ijsvrije gebieden ontstaan, begint het broedseizoen voor een aantal diersoorten waaronder grote hoeveelheden zeevogels. Ook adélie-, kinband-, ezel- en macaronipinguïn kun je dan met soms wel duizenden tegelijk bewonderen.
Vanuit Ushuaia is het een kleine twee dagen varen over de Drake Passage naar verschillende sub-Antarctische eilanden zoals de South Shetlands en de South Orkneys. Deze archipel van ongeveer 150 eilanden ligt als een 540 km lange ketting gescheiden door de Bransfield Strait langs het noordelijke eind van het Antarctisch Schiereiland. De eilanden behoren aan geen enkel land toe en staan geregistreerd onder de Antarctic Treaty zodat alle territoriale claims zijn opgeschort.
Naast het Antarctisch Schiereiland zelf en de keten van sub-Antarctische eilanden, zijn ook de Falkland eilanden en South Georgia zeer de moeite waard om te bezoeken. Op langere expeditiecruises worden ook vaak een van of beide archipels bezocht. Op beide eilanden groepen leven enorme kolonies konings-, macaroni- en rotsspringer pinguïns. In de wateren rondom de eilanden kun je robben en walvissen zien. Omdat de Falklands en South Georgia grotendeels ijsvrij zijn, kun je hier ook fantastisch wandelen.
Antarctica is het koudste, droogste en meest winderige continent op aarde. Niet een plaats waar men veel Wildlife verwacht. Toch leeft er in deze barre met sneeuw en ijs bedekte wildernis een fascinerend aantal wilde dieren variërend van vissen, robben, walvissen en vogels. Afgezien van enkele vogels zul je in de vaak hoge binnenlanden van Antarctica weinig dierenleven tegenkomen.
Het meeste Wildlife vind je langs de minder extreme rand van Antarctica. Op de sub-Antarctische eilanden en de eilanden voor de kust van het Antarctisch schiereiland leven miljoenen pinguïns, robben en in de voedselrijke wateren leven walvissen en andere zeezoogdieren. Ook langs de kusten van het schiereiland zelf waar stranden en rotsen sneeuwvrije plekken hebben gecreëerd kunnen vogels en robben plekken vinden om hun jongen groot te brengen.
De klassieke- en andere vaarroutes op Antarctica expedities cruises.
Naast de boottocht op het expeditieschip zelf, ga je tijdens je cruise ook meerdere keren aan land per zodiak. Met de zodiak kun je ook een stuk dichter langs de ijsbergen varen en Wildlife van dichterbij bekijken. Voor avonturiers is er nog meer te beleven. Ga met een gids op sneeuwschoenen of ski’s het vasteland verkennen, maak een duik in het ijsk0ude water of breng zelfs een nachtje door in een tent op het ijs. Met een helikopter bekijk je het witte continent van boven.
Vrijwel alle Expeditie Cruises naar Antarctica maak je met een ijsversterkt, gestabiliseerd expeditieschip dat vertrekt vanuit Ushuaia in Argentinië of Punta Arenas in Chili. Vervolgens vaar je door het Beagle Channel en steek je in anderhalve dag de walvis- en vogelrijke Drake Passage over, richting het Antarctisch schiereiland.
Afhankelijk van de gekozen cruise en het schip vaar je naar de verschillende bestemmingen van je reis. Het expeditieschip vaart tussen losgebroken ijsschotsen, langs huizenhoge ijsbergen en soms zelfs dwars door het pakijs om zo dicht mogelijk bij de kusten te komen. Aan boord van kleine rubberboten of een helikopter maak je landingen op afgelegen en verlaten kusten op het Antarctisch schiereiland. Meestal breng je meerdere uren aan land door, waar je wandelt op zoek naar Wildlife en afgelegen onderzoeksstations of verlaten nederzettingen van vroegere poolreizigers bezoekt. Aan boord van de schepen kun je, afhankelijk van je schip, deelnemen aan lezingen en/of workshops, kun je zich ontspannen in bibliotheek, bar/lounge, fitness ruimte, verwarmd zwembad en sauna en kun je de brug bezoeken. Op sommige cruises is er de mogelijkheid om te duiken, te kajakken, te kamperen, te crosscountry skiën en/of te ijsklimmen.
Er zijn ook combinaties waarbij je van Punta Arenas naar het Antarctisch Schiereiland vliegt en daar aan boord gaat van een expeditie cruiseschip. Op deze manier bespaar je tijd omdat je de lange overtocht over de Drake Passage overslaat.
De beste tijd voor Antarctica is afhankelijk wat je wil zien of doen. In de korte Antarctische zomer van oktober tot en met maart is er dan ook volop leven te bewonderen langs de randen van het Antarctisch continent. Eind maart als de zon achter de horizon zakt en het continent voor 6 ijskoude maanden met temperaturen van rond de -40°C in duisternis wordt gehuld en de zeeën dichtvriezen kunnen alleen de sterkste dieren als keizerspinguïns en Weddell zeehonden overleven. De overige diersoorten migreren naar mildere noordelijker bestemmingen.
Om je Antarctica expeditie cruise op maat zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we een overzicht gemaakt van alles wat er bij een reis naar Antarctica komt kijken. Van vliegen, paspoort, tijdsverschil tot en met gezondheid, geldzaken en verkeersregels. Bekijk onze praktische informatie voor je reis naar Antarctica.