Kleding advies Lapland in de winter

In het hoge noorden van Lapland zijn de winters lang, koud en er valt veel sneeuw. Omdat Lapland een landklimaat heeft is het een droge kou die minder koud aanvoelt dan je op basis van de thermometer zou verwachten. Op uw reis gaat u misschien inspannende activiteiten doen waarbij u veel warmte en zweet produceert. Tussendoor stop u even voor een bak hete koffie en koelt u snel weer af. Dus wat kunt u nu het beste meenemen om droog en warme te blijven? Als kleding advies voor Lapland in de winter raden wij het flexibele 3-lagen systeem aan. U kunt dan snel een laag uittrekken op een inspannende activiteit en als u even stopt, dan trekt u snel weer een laag aan. Is het heel erg koud, dan trekt u een 4e laag of meer aan.

Thermokleding, fleeces, jassen & broeken

Laag 1 – de basislaag

De basis laag voert het vocht af naar de 2e laag. Kies voor thermoshirts met lange mouwen van synthetisch materiaal of wol. Wol heeft als bijkomend voordeel dat het niet stinkt. Zorg ervoor dat de thermoshirts goed aansluiten maar niet te strak zitten.

© Harriniva

Deze isolerende laag voert het vocht af naar de 3e laag. Tussen deze laag en de 1e laag ontstaat een dun laagje lucht. Het is deze laag lucht die isoleert en zorgt voor warmte. Kies voor een polyester fleece. Als u veelt beweegt kies dan niet een te dikke fleece omdat u anders teveel gaat zweten. In koude streken kun je beste zoveel mogelijk voorkomen dat je veel gaat zweten. Als je veel gezweet hebt en je nat aanvoelt, is het in de kou vrij lastig om weer droog en warm te worden. Pas dus je tempo als je merkt dat je veel zweet. Je gaat dan vanzelf minder warmte en zweet produceren.

Laag 3 – de wind en waterdichte laag.

De wind en waterdichte laag beschermt je tegen wind, regen en sneeuw. Kies bij voorkeur ademend (o.a. gore-tex) materiaal zodat het vocht naar buiten wordt afgevoerd maar er geen water naar binnen komt. Bij niet-ademend materiaal wordt je bij inspanning vaak natter door je eigen zweet dan door de regen of sneeuw. Deze wind- en waterdichte laag noemen we een hard-shell. Kies er een met capuchon zodat je hoofd warm blijft. Ook zijn er soft-shells en die zijn wind- en waterafstotend maar ventileren beter dan hard-shell. Vooral bij activiteiten waarbij u veel zweet zoals sneeuwschoenwandelen zijn deze beter. Als u even stopt, trekt u de hard shell over de softshell.

Activiteiten Zweden

Hetzelfde kleding advies voor Lapland in de winter geldt voor uw broek. Kies ook hier voor een 3-lagen systeem. Als basis laag thermo-ondergoed met lange pijpen, als isolerende laag een waterafstotende broek en, als het nodig is, een beschermende laag zoals een ademenende regenbroek of skibroek.

Schoenen en handschoenen

Schoenen en handschoenen mogen niet te strak te zitten. Kies voor waterdichte materialen zoals gore-tex. Wanten zijn warmer dan handschoenen. Kies voor bergschoenen of sneeuwlaarzen met goed profiel. Trek niet teveel sokken aan want het is het laagje lucht dat zorgt voor warmte. Vergeet vooral niet uw schoenen goed in te lopen.

Mutsen

Meer dan 50% van uw lichaamswarmte verliest u via uw hoofd. Daarom zijn capuchons en/of mutsen van groot belang om warm te blijven. Mutsen isoleren hoofd en oren. Er zijn waterdichte- en waterafstotende mutsen te koop. Als u een capuchon in uw jas hebt is een isolerende muts voldoende.

Zonnebrillen & skibrillen

Het via de sneeuw reflecterende licht kan voor irritatie aan uw ogen zorgen. Draag daarom een goede zonnebril. Deze beschermt uw ogen tegen het soms felle uv-licht. Een sneeuwbril beschermt verder ook tegen wind, kou en sneeuw.

Family5

Kleding advies Lapland in de winter

Zelf hebben we vele reizen gemaakt in de poolgebieden. Van duikexpedities op de noordpool, snorkelen met orka’s in Noorwegen, meerdaagse husky safari’s tot en met meerdaagse kampeertochten met sneeuwschoenen en pulka in Lapland en andere polaire streken. Wilt u graag een kleding advies Lapland in de winter? Bel of mail ons voor een kleding advies op maat.

Reiservaringen 

 

Bekijk alle reiservaringen

 

.