Informatie over reizen naar het Tsavo National Park

Alle reizen naar…

Kenia

Het Tsavo National Park in Kenia

Het park

Tsavo National Park is met 21.812 km² het grootste nationale park van Kenia en één van de grootste wildgebieden van Afrika. Het park is onderverdeeld in Oost- en West-Tsavo. De twee helften worden van elkaar gescheiden door een snelweg en een spoorlijn van Nairobi naar Mombasa. Tsavo-Oost is ruim twee keer zo groot als Tsavo-West.

Het uitgestrekte, halfdroge landschap van Tsavo is niet te vergelijken met parken als het Masai Mara National Reserve of Amboseli National Park, waar men vrijwel altijd wilde dieren ziet. Tsavo is vooral een park waar u komt om van de echte Afrikaanse wildernis te genieten. U kunt hier soms dagenlang rijden zonder andere toeristen tegen te komen.

Tsavo-West

Tsavo-West wordt het meest bezocht vanwege het adembenemende landschap, de Mzima waterbronnen en de grote diversiteit in wilde dieren.

Het heuvelachtige landschap van Tsavo-West is gevormd door vulkanische activiteit en er zijn dan ook tal van geologische bezienswaardigheden. Vulkanische kegels, zwarte lavastromen, kraters, grotten en bijzondere rotsen liggen door het hele park verspreid. In het noordoosten van het park liggen bijvoorbeeld de Roaring Rocks. Als u deze in de vroege ochtend beklimt, heeft u een panoramisch uitzicht over de wijde omgeving – met helder weer kunt u zelfs de Kilimanjaro zien. Vogels vliegen op ooghoogte voorbij.

Aan de voet van de bergen ligt het Ngulia Rhino Sanctuary. Hier worden tussen de 30 en 40 neushoorns opgevangen. U maakt de beste kans om de dieren te zien wanneer ze bij de waterpoelen in het reservaat komen drinken. Ook dik-diks, giraffes, koedoes en luipaarden komen op de waterpoelen af.

Bij de Mzima bronnen ontspringt een kristalheldere, 70 m brede rivier. Langs de oevers van de rivier groeit een groene oase in het verder droge landschap. In en rond de rivier zijn dan ook veel wilde dieren te vinden die komen schuilen of drinken. In één van de twee grote poelen die door de rivier gevoegd worden, is een onderwaterhuis gebouwd. Als u zachtjes en behoedzaam in dit onderwaterhuis rondloopt, zwemmen de zoetwatervissen om u heen.

“Beleef echte wildernis gevoel in het oosten van Tsavo National Park”

Tsavo-Oost

Tsavo-Oost bestaat uit uitgestrekte, droge vlaktes begroeid met baobab bomen. Dit deel van het park staat vooral bekend om het echte wildernisgevoel dat u hier nog kunt beleven.

In het westen van het park ligt het vulkanische, vlak aflopende Yatta Escarpment. Iets verder ligt de Mudanda Rock, van waar u een weids uitzicht hebt over de omgeving en de waterplaats beneden u. Hier komen dagelijks honderden olifanten drinken en modderbaden nemen. De rode aarde kleurt de olifantenhuid rood.

Door Tsavo-Oost stromen twee rivieren: de Galana en de Voi. Langs de Galana rivier liggen de Lugard Falls en het Black Rhino Sanctuary, waar zo’n 50 zwarte neushoorns worden opgevangen. Dichter bij de Voi rivier maakt de dichte vegetatie plaats voor meer open graslanden. Op de savannes, tussen de rotsheuvels grazen kuddes buffels, olifanten en impala’s. In de Voi rivier ligt de Aruba dam. Bij het meer achter de dam en de Kanderi moerassen komen talloze dieren drinken. In het droge seizoen is dit een van de weinige drinkplaatsen in de omgeving.

Langs de rivier zult u in de regentijd vrijwel zeker olifanten, giraffes, dik-diks, struisvogels en tal van andere soorten zien.

Wildlife

In het ecosysteem waar Tsavo National Park deel van uit maakt, leeft ongeveer één derde van de totale populatie olifanten van Kenia. De dieren komen hier dus in grote getale voor.

Het park staat bekend om de leeuwen bij de Tsavo rivier. Deze leeuwen zijn bovengemiddeld groot en de mannetjes hebben geen manen.

In het droge, hete landschap komen verder een aantal voor dit type habitat kenmerkende diersoorten voor, zoals de gerenoek en de oryx.

Hoogtepunten

  • Weinig bezocht
  • Landschappelijk fraai

Let op!

  • Lage aantallen wilde dieren

Wildlife in het Tsavo National Park

Leeuw
Lage kans

© Ryan Kilpatrick Flickr CC BY- ND 2.0

Luipaard (N)
Zeer lage kans

Foto: © Cathy T.

Wilde hond
Zeer lage kans

Flickr PDM mark 1.0

Cheetah
Zeer lage kans

Foto: © David Slu

Gevlekte Hyena (N)
Lage kans

Olifant

Olifant
Goede kans

Safari rondreis Kenia

Zwarte Neushoorn
Zeer lage kans

Foto: © Frank A.F. Petersens

Witte Neushoorn
Komt niet voor

Buffel
Goede kans

Foto: Richard Toller

Giraffe
Goede kans

Zeba

Zebra
Goede kans

Wildebeest migratie Masai Mara, Kenia

Wilde beest
Goede kans

Katavi National Park, Tanzania

Nijlpaard
Goede kans

Foto: Vince42

Krokodil
Goede kans

Foto: Bert Paulus

Vogel
550+ Soorten

Activiteiten in Tsavo National Park

In Tsavo National Park kunt u van het landschap genieten tijdens game drives en fraaie wandelingen.

  • Game drives
  • Wandelingen

Accommodaties in Tsavo National Park

Onze selectie accommodaties:

Zoek een accommodatie in…

Tsavo National Park Tsavo-West National Park Tsavo-Oost National Park

Beste tijd voor een safari in Tsavo National Park

Klimaat

  Klimaat J F M A M J J A S O N D
 ● Droge- en Regen tijd
  Droge tijd Regen tijd

Beste tijd Wildlife

  Beste tijd wildlife spotten
J F M A M J J A S O N D
● Wildlife algemeen
● Big Five
● Vogels
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Juni – oktober

  • In de ochtend en avond is het koel. Overdag wordt het warm met temperaturen tussen de 25 ºC a 30 ºC. Naarmate de droge tijd vordert wordt het steeds warmer.
  • Begin juni kan er soms nog wat lichte regen vallen. Vanaf half juni valt er vrijwel geen regen meer, is de lucht helder en is er gewoonlijk veel zon.
  • Wilde dieren concentreren zich in grote aantallen bij de steeds schaarser wordende permanente waterplekken.
  • De eerste helft van juni het nog rustig met bezoekers maar daarna wordt het steeds drukker. Tussen juli en half september is het heel erg druk en accommodaties zijn lang van tevoren al vol geboekt (boek minimaal 6 a 8 maanden van tevoren uw reis). Tussen half september en eind oktober is het alweer een stuk rustiger.
  • De beste tijd op om safari te gaan.

November – half december

  • Het is behoorlijk warm met temperaturen rond de 30 ºC en het voelt klam aan.
  • Wanneer en hoeveel regen er valt is vrij onvoorspelbaar. Meestal valt er tussen half november en half december wat regen. Vaak regent het dan kort in de middag waarna het weer opklaart. Soms is het bewolkt maar er zijn ook voldoende heldere dagen met volop zon. Gewoonlijk verstoort de regen uw safari niet.
  • Door de wolken is er mooi zacht licht, perfect voor fotografie.
  • Als er voldoende regen valt om drinkplekken in de parken te vullen, dan verspreiden de dieren zich over de parken. Na half december vallen drinkplekken soms weer droog en keren de dieren terug naar de permanente plekken met water.
  • Na de korte regens groeit er vers groen gras. Er is volop voedsel en tot ver in maart worden jonge dieren geboren (perfecte tijd om roofdieren te zien jagen). De groene vegetatie en het water trekt ook insecten aan die op hun beurt weer vogels aantrekken.
  • Vogels hebben hun kleurrijke broedkleed aan en trekvogels uit Europa en elders arriveren (eind april zijn ze weer vertrokken).
  • Van november tot ongeveer een week voor kerst is het vrij rustig met bezoekers. Daarna tot en met de eerste week van januari is het zeer druk (boek minimaal 8 – 10 maanden van tevoren uw reis).
  • Een redelijke tot goede tijd om op safari te gaan.

Half december – half maart

  • Het is behoorlijk warm met temperaturen rond de 30 ºC en voelt klam aan.
  • Het is gewoonlijk droog met af en toe kans op een regenbui. De lucht is veelal helder met veel zon.
  • Als er voldoende regen in de korte regentijd is gevallen, dan zijn de dieren wat meer verspreid over de parken.
  • Er is gewoonlijk overal vers groen gras en tot ver in maart worden jonge dieren geboren (perfecte tijd om roofdieren te zien jagen).
  • Zowel stand- als trekvogels zijn aanwezig (eind april zijn ze weer vertrokken).
  • Er zijn behoorlijk wat bezoekers (boek minimaal 4 a 6 maanden van tevoren uw reis).
  • Een goede tijd om op safari te gaan.

Half maart – mei

  • Het wordt wat minder warm met temperaturen tussen de 23 ºC a 27 ºC en het voelt klam aan.
  • De eerste 2 weken van maart zijn meestal nog prima maar daarna barsten de regens los. April heeft gewoonlijk de meeste regen en na half mei nemen de regens gewoonlijk weer af. Wegen zijn vaak onbegaanbaar en airstrips kunnen onder water staan.
  • Het is bewolkt maar er zijn ook heldere momenten met zon.
  • Door de overvloed aan water zijn de dieren verspreid over de parken.
  • Er is vers groen gras en tot ver in maart worden jonge dieren geboren (perfecte tijd om roofdieren te zien jagen).
  • Zowel stand- als trekvogels zijn aanwezig (eind april zijn ze weer vertrokken).
  • Er zijn heel weinig bezoekers.
  • Een slechte tijd om op safari te gaan (tenzij u op zoek wilt naar jonge dieren, vogels of gebruik wilt maken van de lage prijzen).