Masai Mara National Reserve
De Masai Mara National Reserve ligt op 260 km (een halve dag rijden) van Nairobi, tegen de grens met Tanzania. In het 1.520 km 2 grote reservaat vindt u één van de mooiste wildernissen ter wereld. Het Masai Mara National Reserve maakt een klein deel uit van het reusachtige Serengeti – Mara ecosysteem. Door het reservaat stromen twee rivieren, de Mara en de Talek. Ten zuiden van de Masai Mara National Reserve ligt de grens met Tanzania, in het noorden liggen negen Conservancies. Het grotere ecosysteem loopt over al deze grenzen door.
Mara Conservancies
In het oosten van het park, bij de Sekenani Gate, liggen de Ngama Hills. Voorbij de Ngama Hills liggen eindeloze grasvlaktes, die zich over de centrale Masai Mara uitstrekken tot aan de Mara rivier en de Talek Gate. Ten zuiden van de grasvlaktes ligt het Narok gebied. Dit zijn de eindeloze, boomloze vlaktes waar de Masai Mara bekend om staat. Op de vlaktes vindt u waterlopen, termietenheuvels en af en toe struiken en stukken bos.
Aan de overkant van de Mara rivier, in het westen van het park, ligt de Mara Triangle. De drie zijden van de driehoek worden gevormd door de grens met Tanzania, de Mara rivier, en het Oloololo escarpment. Hier liggen moerassen die een groot deel van het jaar droogvallen, waar het desondanks krioelt van het leven en schitterende vlaktes. Vanaf het escarpment heeft u een panoramisch uitzicht over het westelijke deel van de Masai Mara Game Reserve.
Ten noordoosten van de Mara Triangle en ten noorden van de Talek Gate liggen de uitgestrekte vlaktes van de Paradise Plains en de beboste Rhino Ridge.
Wildlife
Op de vlaktes in het oostelijke en centrale gedeelte van de Masai Mara National Reserve zijn veel verschillende soorten grazers in grote getale aanwezig, waaronder giraffes, olifanten, Coke’s hartebeesten, topi’s, gazelles en impala’s. Wildebeesten trekken tijdens de wildebeestmigratie met miljoenen door het reservaat, maar ook de rest van het jaar is er een kudde van zo’n 100.000 exemplaren die op de vlaktes blijft in plaats van weg te trekken. In de Ngama Hills zijn dik-diks, steenbokken, wrattenzwijnen en buffels te vinden. Deze overvloed aan prooidieren trekt de nodige leeuwen, cheeta’s, servals, hyena’s en jakhalzen aan.
Door de grote verscheidenheid aan habitats is de Masai Mara National Reserve een uitstekend gebied voor vogels. Er zijn maar liefst 540 vogelsoorten waargenomen, van de enorme struisvogel tot de kleine kardinaalwever. Het park telt maar liefst 57 soorten roofvogels, waaronder 6 van de 7 gieren die in Kenia voorkomen. Andere specialiteiten zijn onder andere geelkeelzandhoen, zwartbuiktrap, watertrapper, roodstaartspekvreter en de goudstaart- en groenrug-specht. Ook leven er verschillende soorten toerako’s in de Masai Mara, waaronder ook de zeldzame maskertoerako.
Grote aantallen roofdieren
De Mara Triangle, in het westen van het park, staat bekend als de beste plek van heel Kenia om grote katten te zien. Hier leeft de grootste populatie leeuwen van het land. In de moerassen houden luipaarden zich schuil. De moerassen zijn ook de leefplek van nijlpaarden, krokodillen, hagedissen, bavianen, meerkatten en verschillende soorten grazers.
De Big 5
De Big Five is een term die de koloniale jagers gebruikten voor de meest lastige wilde dieren om op te jagen. De Big 5 bestaat uit de leeuw, het luipaard, de olifant, de buffel en de neushoorn. Het moeilijkst om te zien is de zwarte neushoorn. In het noordwesten van het park, in de boslanden van de Rhino Ridge, leven naar schatting enkele tientallen zwarte neushoorns. Soms worden de dieren ook op de aangrenzende vlaktes gezien.
De grote trek Masai Mara & Serengeti
Elk jaar is de Maasai Mara het toneel van één van de grootste en meest bijzondere Wildlife spektakels ter wereld: de massale wildebeestmigratie. De kuddes bewegen zich in de loop van het jaar door het Masai Mara National Reserve in Kenia (juli tot november) en het Serengeti National Park in Tanzania (november tot juli). Behalve wildebeesten lopen er ook veel zebra’s en Thomsongazelles mee. Dit is mogelijk doordat de drie grazers elk net iets anders eten.
Rond augustus, in een erg droog jaar soms al in juni, komen de migrerende wildebeesten vanuit het zuiden naar de Masai Mara. Eerst trekken de kuddes naar het noorden van de Mara Triangle. Daar blijven ze van augustus tot oktober. In oktober raken de grasvlaktes uitgeput en trekken de kuddes oostwaarts, naar het Narok gebied. In november steken ze de grens met Tanzania weer over om naar de Serengeti te gaan.
Tijdens deze omzwervingen zijn de wildebeesten regelmatig gedwongen om de Mara rivier of een andere rivier over te steken. Met honderden tegelijk banen ze zich een weg naar de overkant, terwijl ze belaagd worden door krokodillen en hongerige leeuwen. Een onmisbaar natuurspektakel!
Beste tijd voor een safari in de Masai Mara Nationa Reserve & Mara Conservancies
De beste tijd om de Masai Mara te bezoeken is de droge tijd van juni tot en met oktober.
De Grote trek overzicht